> Onderwerp: Hoe gaat het?

Een logische vraag om je collega’s te stellen als je elkaar weer eens treft tijdens de zoveelste Zoom meeting. Zeker in deze tijden wil je toch weten hoe ze met alle Covid gerelateerde issues omgaan. Een oprechte vraag zonder oordeel of richting.

Dat werkte een tijd lang goed. Maar tegenwoordig komt er steeds vaker hetzelfde antwoord terug: “Prima, naar omstandigheden. Er zijn nog steeds heel veel mensen die het veel slechter hebben dan ik. We mogen blij zijn en er gebeurt ook veel positiefs.”

Niks mis met zo’n antwoord natuurlijk. Maar misschien wil je toch iets meer weten, hoe het écht met hem of haar gaat? Zeker nu we via Zoom steeds zakelijker aan het communiceren zijn, is het in onze ogen goed om extra te investeren in persoonlijk contact. En dat kan door nét even andere vragen te stellen.

Het wetenschappelijk bewijs is overduidelijk: ons vermogen om goede vragen te stellen zorgt voor meer stevige en vertrouwelijke relaties, onder andere omdat we meer van onszelf durven bloot te geven. Goede vragen maken ons sympathieker in de ogen van anderen, zelfs competenter, en we vergroten ermee ons empathisch vermogen. En goede vragen kunnen teams die op afstand van elkaar werken bij elkaar houden, ook niet onbelangrijk in deze tijden.

Daarom geven we je hier een paar mooie vragen om te stellen, als alternatief voor “Hoe gaat het?”

En deze zijn ook mooi:

Natuurlijk ben je er nog niet met een enkele vraag, hoe goed die ook is. Vergeet vooral niet naar het antwoord te luisteren en vervolgvragen te stellen om de genoemde effecten verder te versterken. Wij zijn benieuwd naar jouw favoriete vraag! Deel dit op onze Sprankel & Co community of via #hetgoedegesprek

Wil je je hierin verder ontwikkelen? Vraag naar ons aanbod! Als manager kan je bijvoorbeeld op ons platform de online cursus Vitaliteitsgesprekken voeren volgen, een methode waarmee je juist in deze tijden je medewerkers in beeld houdt en beter kunt ondersteunen. Kijk hiervoor op onze Sprankel & Co community

Met dank aan een blog van Elizabeth Weingarten