Fouten maken mag?

Inmiddels weten we wel dat zonder fouten maken er geen vooruitgang kan zijn. Want geen fouten betekent dat je nooit van de geijkte paden af bent geweken en alleen maar de veilige weg hebt gekozen … Maar het zelf maken van fouten voelt toch zelden als een feestje. Op een of andere manier voelen we ons toch meteen ‘minder goed’ – sterker nog: velen zullen zich meteen ook schuldig voelen of zich schamen. En dat maakt dat je er niet makkelijk open over gaat praten en delen met anderen.

Laatst hadden wij zelf een blunder op het vlak van marketing. Daarin zijn wij eerlijk gezegd nog niet zo goed als we zouden willen zijn. We lieten ons uitdagen om uit onze comfortzone te stappen en cold- e-mailing te doen naar een grote groep potentieel geïnteresseerden. Naderhand bleek dat wij een adressenbestand hadden dat je wel mag gebruiken voor 1 op 1 mails, maar niet voor een campagne zoals wij deden. Een aantal geadresseerden waren ‘not amused’. Tja, echt niet handig en dom dat we ons niet beter hadden geïnformeerd. Mijn naam stond ook nog eens onder deze mail. Ik was best boos op mezelf en dacht: waarom luisterde ik ook niet beter naar dat stemmetje dat ik dit ongemakkelijk vond? Natuurlijk was dit niet volledig mijn persoonlijke fout – dit hadden we als team gedaan. Maar iets hadden wij (en ik) ook samen gemist – dit wisten wij gewoonweg niet. En, eigenlijk gelukkig, was er een boze respondent die ons haarfijn uit de doeken deed waar wij fout zaten. Niet op een leuke toon, maar wel duidelijk. Ons ‘sorry’ kwam niet helemaal aan bij deze respondent. Dat was dan wel jammer. Maar toch: dankjewel nog!


Ik ben wel blij dat ik dit allemaal meteen gedeeld heb binnen mijn team. En ook dat we daardoor een goede discussie hadden over wat we beter kunnen doen en hoe we dit voortaan gaan inrichten met wat professionele hulp en kennis erbij.


Fouten durven delen en toegeven en daar ook verantwoordelijkheid voor nemen is een belangrijke indicatie voor een veilig werkklimaat. Dat vraagt dat je als manager met begrip reageert en je realiseert dat als iemand een fout met je deelt, dat dit een compliment is voor de sfeer die je hebt gecreëerd. Er is standaard zo’n grote aversie tegen het ‘mislukken’ dat uit het bijkomende schuldgevoel, mensen er namelijk echt niet graag en makkelijk over praten. Wat het nog lastiger maakt: mensen die hoger in de management-hiërarchie staan wijzen vaker naar andere factoren in plaats van dat ze zelf de schuld op zich nemen, dan met mensen met minder macht; zo blijkt uit onderzoek. Goed om je daar ook bewust van te zijn als leidinggevende. En je af te vragen: kon ik er ook iets aan doen en wat kunnen we hier samen van leren?


Hoe wordt er bij jouw organisatie omgegaan met fouten? En wat is wellicht een blunder die jij kan delen waar anderen van kunnen leren? Meer weten over leiderschap en een veilig en positief werkklimaat? Neem
contact met ons op.

Volgende
Volgende

Webinar: Het motiveren van young professionals op de werkvloer